December 23, 2009

Havadan Sudan

New York'a taşınalı beş gün oldu. Hiç tanımadığımız birilerinin evinde yaşamak garip bir his. Bu ev Hannah'nın kendi evi, kocasıyla birlikte yıllardır burada yaşıyorlarmış, belki otuz belki kırk yıl. Kocası Columbia Üniversitesi'nde profesörmüş, birkaç ay önce vefat etmiş. Hanna şimdi yalnız yaşıyor burada. Hala City University of New York'da antropoloji bölümünde ders veriyor.
Ev sahibimiz hakkında bildiklerim bunlardan ibaret. Bir de evdeki düzenden, eşyalarından, kitaplarından, müziklerinden, eski fotograflarından hayatlarına dair ipuçları ediniyorum ister istemez. Hoşuma da gidiyor bu beklenmedik bir anda karşıma çıkan küçük ipuçları.
Mesela yemek yapmayı sevdiğini ve mutfağına düşkün olduğunu biliyorum Hannah'nın. Mutfak dolapları tıka basa dolu, baharatlar, her çeşit hamur işi ve pasta malzemesi, tencereler, tavalar, tepsiler, ufak mutfak aletleri, elektrikli mutfak aletleri, şaraplar, bir dolap dolusu yemek kitabı ve daha aklıma gelmeyen bir sürü başka şey. Kendimi 30 yıl sonraki kendi mutfağımda gibi hissediyorum bazen ve kendi kendime ara sıra dolapları elden geçirmeye ve son kullanma tarihi geçmiş herşeyi atmaya söz veriyorum.
Yavaş yavaş bizim de bu evdeki düzenimiz oturmaya başladı. Benim için yaşadığım bir yerde düzenimin oturduğunun en büyük göstergesi orada yemek pişirmeye başlamak, ikincisi de poşet çaydan gerçek çaya geçmek sanırım.
Bu beş gün içinde ikisi de gerçekleşti. İlk gün bir paket poşetli organik papatya çayı almıştık kendimize. Organik de olsa poşet çay yaprak çayın verdiği keyfi vermiyor. Hemen ikinci gün gidip çeşitli yaprak çaylar aldık. Gerçi aldığımız çaylar kesinlikle Portland'daki Tao of Tea'nin çayları kadar lezzetli ve yoğun aromalı değil ama olsun. Eminim zaman içinde daha iyi bir çaycı bulmayı da beceririz.
Yemeklere de gelecegim yakında ama bugün değil, herşey sırayla.

Dışarıda ip gibi yağmur yağıyor. Yerlerdeki karların çoğu eridi yağmur sayesinde. Bugün çıkıp biraz kiralık ev görmemiz gerekiyor ama gözüm korkuyor pencereden dışarıya baktıkça. Ev de sıcacık. En iyisi hemen işe koyulmak yoksa bugün böyle geçer evde.

No comments:

Post a Comment