March 25, 2010

Sıcak Su



Yaklaşık iki haftadır gün boyunca sıcak su yudumluyorum.

Okulda, ayurveda konusunda konuşan Dr. John Douillard konuşmasında gün boyunca sade sıcak su içmeyi öneriyordu. Diyordu ki 'sıcak su lenf sistemini harekete geçirir ve bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Ayurvedaya göre lenf sistemi bütün sistemlerin başı. Bir nevi herşey ondan kaynaklanıyor. Lenf sistemi sağlıklı çalışmazsa vücuttaki diğer sistemlerin de çalışmasını kötü yönde etkiliyor. Yorgunluk, stres, eklemlerde şişkinlik, regl öncesi balon gibi olan ve hassaslaşan memeler, dolaşan eklem ağrısı, problemli bağırsak aktivitesi, bel bölgesinde biriken yağlar, selülit ve daha bir çok şekilde çıkabiliyor karşımıza kötü işleyen lenf sistemi.' Ve çok basit bir detoks yöntemi öneriyor Dr. Douillard lenf sistemini harekete geçirmek ve sağlıklı çalışmasına yardımcı olmak için. 'Sabah uyandığınız andan itibaren gün boyunca on dakikada bir, bir yudum sıcak su için' diyor. 'Buna iki hafta boyunca devam edin, zaten sonra bırakamayacaksınız' da diyor.

Başta sıcak su içme fikri gerçekten çok kötü geliyor. İçine biraz limon mu damlatsam, azıcık papatya serpsem, birkaç top yasemin çayı düşürsem gibi fikirler dolanmaya başlıyor hemen insanın aklında. Ama Dr. Douillard bu cin fikirlerle defalarca karşılaşmış olacak ki daha ben kafamdaki düşünceyi bitirmeden bunların hiçbirini yapmamamızı tekrar tekrar vurguluyor, diyor ki 'eğer suya limon damlatırsanız vücudunuzun önce limonu sindirmesi gerekecek, çay koyarsanız kafeinle boğuşacak halbuki bunların hiçbirini değil sadece sıcak suyun yaratacağı etkiyi görmek istiyorsunuz'.

Peki doktor!

Ben söz dinlerim. Önce bir süre boyunca sadece sabah kalktığımda bir bardak sıcak su içmeyi başardım, sonra bir baktım ki gün boyunca içtiğim diğer çayları içmeyi toptan kesmişim, yaklaşık iki haftadır gün boyunca sıcak su yudumluyorum. Günde en az 5-6 bardak içiyorumdur, belki daha fazla. Bazen yarısını içiyorum bardağın, kalanı soğuyor, tekrar sıcak su ekliyorum içine, yani hesap biraz karışıyor. Arada bir de bir fincan Türk kahvesi içiyoruz Serol'la karşılıklı ama olur o kadarcık 'x' (türkçesi iks).

Yıllar önce Defne ile kendimizi çok şişman sandığımız için gittiğimiz bir diyetisyen vardı, bize her hafta kibrit kutusu beyaz peynirle başlayan rejim listeleri verirdi, arada sırada da bir 'x' hakkımız olurdu. 'X' bazen bir top dondurma, bazen fazladan bir meyve, bazen de bir bardak votka portakal falan gibi şeyler olabiliyordu sanırım. O küçücük 'x' sonlara doğru nasıl bir evrim geçirmişti anlatamam ve sanırım yaptığım son listeli rejim de o olmuştur. Bütün haftayı aç ve yemek düşünerek geçirdikten sonra yine de 250gr aldım diye doktorun odasından hıçkıra hıçkıra ağlayarak çıktığımı dün gibi hatırlarım. O doktor bize neden 'çocuklar daha 17 yaşındasınız ve kilonuz da gayet normal' dememişti bilmiyorum. Belki de kendi başımıza çok daha beter besleneceğimizi anlamıştı. Haksız da değilmiş aslında. Bütün gün bir calve çabuk çorba ve yarım paket Eti Form yediğimiz günler de vardı çünkü. Ayyy, tüylerim ürperdi.

Neyse, yazmaya başladıktan sonra farkettim ki aslında iki haftalık su terapimin sonuçlarını henüz bilmiyorum. Kendimi iyi hissediyorum, bağırsaklarım kesinlikle daha düzenli çalışıyor, demin aynaya gidip selülitim var mı diye baktım ama tam anlayamadım. Serol'a sordum, 'yok' dedi ama bu sanırım pek bilimsel bir yaklaşım sayılmaz. Yine de bir değişiklik farkedersem yazarım hemen.

Hayatımızda yaptığımız çoğu değişikliğin sonuçlarını görmek için biraz sabırlı olmak gerekiyor. Değişim zaman alıyor ya da biz gözle görülür bir değişiklik olmayınca yaptıklarımız işe yaramadı sanıyoruz. Sadece sağlıklı olmak yetmiyor, Süpermen olmak istiyoruz, ki ben geçenlerde rüyamda Süpermendim, çok zevkliydi, balinaları kurtardım okyanusta.

Siz de Süpermen olmak istiyorsanız hemen başlayın sıcak su yudumlamaya.

5 comments:

  1. Ne kadar durust yaziyorsun Yasemin, bence hemen bir yerlerde yazman gerek senin, zamani coktan gelmis de geciyor (tabi eger daha once yazmadiysan)...

    Sicak su olayini hemen deniyorum, kacmaz!

    ReplyDelete
  2. Cok tesekkur ederim Kutsal'cigim,
    Daha once bir yerde yazmamistim, kendi gunluklerim disinda. Simdi duzenli yazmami isteyen bir web sitesi var, onlara haftalik yazi yazacagim ama kendim icin hergun yazip alistirma yapayim dedim.

    Opuyorum cok.

    ReplyDelete
  3. ayy hemen deniycem cunku benim sindiririm sistemim pek iyi calismiyor, yillardir kucuk bir Ganesh halinde dolasiyorum bloated vaziyette!

    ReplyDelete
  4. doktor,
    bu açıklamalar bize çok iyi geliyor. herşeyin başı sabır ama senin zaten hiç selülitin olmadı bize başka sonuçlar lazım. yazını cuppa'da ayşe kardeşimizle baş başa okuduk. Kahvelerimizin yanına birer bardak sıcak su sipariş ettik Dinco'dan.
    Şimdi kalemi Ayşe'ye devrediyorum:

    Ayşe Kaya says:
    ay acaba benim tavsan boku durumuma da iyi gelir mi? defneyle cuppadayiz, hemen sicak su siparisi veriyorum capuccino yerine.
    superman fotona da bayildim, ayrica.
    ayse kaya

    ReplyDelete
  5. Ahu'cugum,
    Ben sanirim ilk kez bu kadar severek su iciyorum, nasil oldugunu anlamadim bile. Denersen eger sonra bana da soyle nasil hissettigini.

    Ve diger kizlar,
    Aferin size de kahvenin yaninda ozellikle su ismarlayin hep. Takip etmeniz beni sevindiriyor. Ayse'cigim senin derdine gercekten iyi gelebilir. Bir degisiklik olursa bana haber verin.

    Ozledim cok.

    ReplyDelete